Wanneer lijn je je hond aan, en waarom is dit verstandig?

Het aanlijnen van een hond je niet altijd verplicht, maar vaak wel erg slim om te doen! Benieuwd waarom dit zo is, en waarom jij je hond misschien vaker aan de lijn zou moeten doen? Lees dan deze blogpost vol met informatie over dit onderwerp.

Redenen voor het aanlijnen van je huisdier

Mensen lijnen hun hond aan om allerlei verschillende redenen. Het aanlijnen van je huisdier betekent gewoonweg het lopen met je hond aan een riem. Veel mensen laten hun hond loslopen omdat ze er vanuit gaan dat hun huisdier goed is opgevoed. Echter is niet altijd slim en zijn er nog veel andere zaken om rekening mee te houden. Zo kun je je hond het beste altijd aanlijnen op drukke plekken. Zeker wanneer je hond niet naast je blijft lopen, maar graag zelf op avontuur gaat. Een van de redenen hiervoor is dat mensen bang kunnen zijn voor honden. Vaak is de angst erger wanneer de hond losloopt.

Ook niet al te onbelangrijk

Ook kunnen honden een gevaar vormen voor het verkeer wanneer ze loslopen. Misschien steekt jouw hond niet zomaar over, maar dat weten anderen niet. Zij schrikken en weten niet wat ze van je huisdier kunnen verwachten. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook kan het zo zijn dat je hond niet goed reageert op  bijvoorbeeld op auto’s en lawaaierige kinderen. En denk bovendien ook aan hun houding naar sommige andere honden. Honden kunnen schade aanbrengen aan de natuur of bezittingen van mensen. Allemaal goede redenen om je hond aan te lijnen. Zorg ervoor dat je je hond dus altijd aanlijnt en alleen even los laat lopen waar dit goed kan.

Hond aanlijnen zielig?

Een hond aan de lijn laten lopen, is zeker niet zielig. Het is juist heel verstandig en zo waarborg je uiteindelijk ook de veiligheid van je huisdier zelf. Er zijn veel verschillende soorten riemen te koop. Zo moet je kijken naar de grootte van de hond en wat voor hem of haar belangrijk is. Heb jij een hond die veel trekt aan de lijn? Dan kan dit voor een vervelende druk rondom zijn nek zorgen. In dit geval kun je bijvoorbeeld eens kijken naar een hondentuigje. Ook zijn er kortere en langere versies lijnen te vinden. Met een lange lijn heeft je hond alsnog veel vrijheid, en wanneer het even druk wordt, maak je de lijn gemakkelijk weer korter. Daarnaast zijn er ook lijnen te vinden die je aan je heup kunt vastmaken. Dit kan uitkomst bieden voor jou als baasje.